Gävle

Gävle kommun arbetar mycket med offentlig upphandling av lokal mat. De har ett flertal mål i kommunens miljöstrategiska program som faller in under arbetet med livsmedelsstrategin.

Utdrag av mål med koppling till livsmedel från Gävle kommuns Miljöstrategiska program.

  • Gävle kommuns inköp av ekologiska livsmedel ska vara minst 60 % år 2025.
  • Gävle kommuns inköp av rött kött ska minska med 20 % från år 2020 till 2025 och andelen vegetabiliska proteiner ska öka.
  • Gävle kommuns inköp av närproducerade livsmedel ska vara minst 15 % år 2025.
  • Gävle kommuns inköp av svenskproducerade livsmedel ska vara minst 75 % år 2025.
  • Mängden totalt matsvinn som slängs inom vård, omsorg, förskola och skola inom Gävle kommunkoncern ska minska med 15 % mellan år 2020 och år 2025.
  • Värdet av den samlade livsmedelsproduktionen (kr) inom Gävle kommun som geografiskt område har ökat med 50 % från år 2020 till år 2030.
  • Bibehållen jordbruksareal i kommunen.
  • Andel ekologiskt odlad areal åkermark/jordbruksmark i % ska öka.
  • Varor och tjänster som upphandlas av Gävle kommunkoncern ska vara miljömässigt hållbara.

    Gävle kommun har nu nya avtal med lokala livsmedelsleverantörer. Glada Gården i Ockelbo är nya och väldigt glada och stolta över avtalet. Läs mer här.

Gävle kommun deltog i tävlingen Matsmartaste kommunen som MatVärden håller i.
Ladda ned Gävles tävlingsbidrag för att läsa mer om allt som görs inom kommunen.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.