Senaste nytt om fäbodveckan

Fäbodveckan 2–9 juli är en chans för oss alla att öka kunskapen om klimatsmart matproduktion och biologisk mångfald, samtidigt som vi uppmärksammar vikten av att ha produktion av mat på utmarker. För att inte tala om att det är en fantastisk möjlighet att utforska vår vackra svenska landsbygd.

Under Fäbodveckan kommer fäbodar i Gävleborg och Dalarna få den uppmärksamhet de förtjänar. Ur flera perspektiv; kulturhistoriskt, biologisk mångfald och livsmedelsproduktion. Det finns väldigt mycket kunskap kopplat till fäbodar, både hur man nyttjar skogs- och betesmarker men även om hur man tar tillvara på kött och mjölk samt förädlingskunskaper av dem. Det kommer alltså gå att knyta ihop dåtiden med nutiden.

– Rent kulturhistoriskt är fäbodarna en viktig del av länets identitet och hur länet har formats av detta med betesmarker, gårdar och hus, säger Rebecka Wikström, Länsstyrelsen Gävleborg.

Cirka tio fäbodar och andra aktörer har anmält sitt intresse just nu men Länsstyrelsen hoppas att fler ska anmäla sitt intresse.

– Stenegård är ju själva ingen fäbod men är kopplade till Svedbovallen. De ska servera mat som har en fäbodkoppling. Ockelbo och Bollnäs bibliotek kommer att anordna en sagostund med en bok som handlar om en fjällko, säger Rebecka Wikström.

Logotyp för Fäbodveckan

Något för alla

Under fäbodveckan kommer man få uppleva allt, vackra platser och goda smaker. Fokus ligger på kunskap, att besökarna ska få nya kunskaper som de kan ta med sig hem.

– Den här veckan passar verkligen alla, stora som små, gamla som unga. Det finns något för alla helt enkelt och vi arrangerar det här för att vi i länet ska komma närmare vår matproduktion och kulturarv med hjälp av fäbodarna. Naturligtvis kommer det också finnas djur på plats hos vissa av fäbodarna, säger Rebecka Wikström. 

Välkommen att njuta av allt som Fäbodveckan har att erbjuda!

Har du frågor kontakta:

Rebecka Wikström, 010-225 14 70 eller rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se