Potatisuppropet är nu igång!

Potatisuppropet är nu officiellt invigt på Wij Trädgårdar av Marit Rempling, kommunstyrelsens vice ordförande i Ockelbo. Hon planterade en potatis i vår hink. Den ska vi följa och se hur många potatisar vi får!

Dagen startade med en potatislunch i restaurangen på att Wij Trädgårdar. Där hade de dukat upp potatisrätter och lyft de olika potatissorterna som ingick i maten. Potatisgratäng var lagad på sorten Almonda, den pressade potatisen av sorten Labella och i laxpuddingen hade de använt Cherie fast.

Till dessert serverades dessutom den klassiska kakan med smak av bittermandel, Kronans potatiskaka med grädde. Potatisen till lunchen kom från egna odlingar och från Jordnära i Valbo.

Ingela Boström från Länsmuseet Gävleborg höll ett intressant föredrag om potatisens historia. Vi fick bland annat lära oss att den först nedtecknade informationen om odling av potatis i Gävleborg är från Delsboa Illustrata, där står det nedtecknad att 1764 odlades det potatis i Delsbo. Troligen kom potatisen upp till Hälsingland med soldater från Delsbo kompani som kommit över knölar längre söderut.

Vi fick också höra om projektet ”Från jord till bord, odling i pedagogiskt syfte” som har genomförts med elever från årskurs 2 i Ockelbo. Trädgårdsmästaren Frida Mörnerud berättade. Wij trädgårdar levererar också potatis till offentlig sektor i Ockelbo kommun.

Sen följde panelsamtal om potatisens framtid i Gävleborg med Pär Pluschke från Preppa tillsammans Skarpnäck, Linda Elverstig MatVärden, Pirjo Gustafsson LRF Dalarna, Gävleborg, Mälardalen och Annelie Engkvist, projekt Mätt på en plätt i Ockelbo.

Avslutningsvis var det provsmakning av olika potatissorter som Pirjo presenterade. Roligt att smaka så många olika och upptäcka skillnaderna i de helt naturella potatisarna. Det kan vi verkligen rekommendera alla att prova.

Nu uppmanar vi alla att köpa lokal potatis, sätta egen potatis, laga potatisrätter och hjälpa till med olika insatser för att lyfta den goda, nyttiga och så användbara potatisen.

Vi kommer att publicera vad som händer i Potatisuppropet löpande under hela året.

Tack till Wij Trädgårdar för bra dag igår!