Potatisupprop!

”Omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn startade Potatisuppropet våren 2020 när pandemin slog till, som en utmaning till oss alla att se till att vår matberedskap är god. Runt 200 orter deltog.”
Potatisuppropet.se


Nu tar vi nya tag och drar igång uppropet igen. Tillsammans är vi flera organisationer som vill lyfta initiativet högre än någonsin för att stärka vår civila beredskap i en orolig värld. Gävleborgs län är långt ifrån självförsörjande på mat. Potatis är en gröda som mättat hungriga magar i århundraden och den har många goda egenskaper. Potatis går att utmärkt att odla i vårt klimat och den är rik på järn, kalcium och c-vitamin. Idag ligger vår självförsörjningsgrad av potatis på 11% i Gävleborg. Genom Potatisuppropet vill vi synliggöra möjligheterna för en ökad produktion och konsumtion på alla tallrikar. Såväl som i hemmen, på restaurang och i offentlig sektor.

Historien bakom Potatisuppropet

Den 11 april, som vi har valt som uppstart för Potatisuppropet 2023, är den dag då skärgårdskvinnorna i Sandarne och Långrör marscherade in till Söderhamns rådhus i de så kallade hungerkravallerna 1917, de skrev historia. Läs mer på Släkthistoria.se

Prijo Gustafsson, LRF, visar upp olika sorter och informerar om potatis.

Häng på Potatisuppropet!

Kanske du är en kolonilottförening, en restaurang eller något helt annat? Vill du vara med i uppropet? Att odla i sin kolonilott eller villaträdgård bidrar också till försörjningsgraden. All odling av potatis är bra, så länge man har koll på vilket utsäde som används och ser till att sjukdomar inte sprids vidare. Tillsammans kan vi öka efterfrågan (och tillgång) genom att handla av de lokala odlarna. Varje potatis räknas så vi uppmanar till att: Odla mer! Handla mer! Äta mer! Servera mer potatis!

Söker du information om potatis? Gå in och läs mer på Svensk Potatis potatisskola här finns också recept och mycket annan info om potatis. Här kan du ladda ner deras intressanta potatisrapport för 2022-2023


Vi som deltar i planeringen för Potatisuppropet är MatVärden, Länsstyrelsen Gävleborg, LRF, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Slowfood Gästrikland, Centrum för flexibelt lärande (CFL) och Wij-trädgårdar.

Logotypen är fri för nedladdning om du vill medverka på Potatisuppropet.
Behöver du loggan i något annat format? Vänligen maila linda@matvarden.se