Mer vildsvinskött på tallriken

Härlig provtallrik med rätter lagade på vildsvinskött. Kockarna hade bland annat lagat vildsvinschnitzel, wallenbergare och stek med tillbehör.

Den nationella livsmedelsstrategin innehåller mål om att öka konsumtionen av vildsvinskött. I vissa kommuner söderut där det finns väldigt mycket vildsvin har det tagits beslut om att vildsvinskött ska serveras i offentliga kök och ingå i offentlig upphandling. Här i Gävleborg har vi ännu inte så stora problem, men de sprider sig norrut sakta men säkert.

Jens Vilkinsson, projektledare Refarm Linne, och den kunniga jägaren och förädlaren Mats Andersson från Österfärnebo.

Projektet Refarm Linné har ett nationellt uppdrag att bygger att öka kunskapen om vildsvinskött och bidra till att stärka kedjan från skott till gott där tillgång och tillagning är viktiga delar. Ett annat mål är att fler skall börja servera vildsvinskött till sina gäster och att de som redan gör det blir inspirerade att göra det oftare till fest och vardag för unga och gamla. Projektledare Jens Vikingsson besökte Bollnäs kommun den 17 november och hade en inspirationsdag med inbjudna från hela länet. Det var medverkande tjänstemän och kockar som fick massor av kunskap om vildsvin.

Emma Hellström och Khabat Hajo som är kockar i köket på Karlslund i Bollnäs tyckte att det var roligt att prova en för dem ny råvara.

Medverkade gjorde även Jägarförbundets Hanne och Anna Olofsson. De berättade om hur vildsvinen lever, hur man jagar dem och när. De visade också kartor på utbredning och i vårt län har vi inga större problem med vildsvin. Söderut och framförallt i Skåne har de väldigt stora utmaningar.

Vildsvin i det fria. Bild Freepick.

Vi var alla överens om att man kan köpa svenskt viltkött från de stora grossisterna och att detta är att föredra än importerat vilt. Att få tag på lokalt kött från Gävleborg är svårt. Men inspirationsdagen gav oss inte bara kunskap utan också lust att laga. När det blir större tillgång på vildsvin i Hälsingland och Gästrikland så kanske det köttet på sikt är en naturlig del av planeringen av råvaror i de offentliga menyerna redan. Kanske främst på äldreomsorgsboenden. Skolan lyfte problemet med fläskkött då många väljer bort det proteinet av religösa skäl. Det är självklart också en prisfråga.

Provsmakning av olika rätter lagade på vildsvinskött. Till vänster Enhetschef kök äldreomsorgen i Bollnäs kommun, Helena Lundstedt, som var arrangör.