Livsmedelsfokus i Ovanåkers kommun

Besök på Lillhöjen lantbruk. Från vänster, Erik Samuelsson, Håkan Englund, Monika af Ekenstam och Kristina Söroms.
Besök på Lillhöjen lantbruk. Från vänster, Erik Samuelsson, Håkan Englund,
Mattias Eriksson, Monika af Ekenstam och Kristina Söroms.

Rebecka Wikström, projektledare för livsmedelsstrategin, träffade livsmedelsföretagare och arbetsgruppen för Ovanåkers lokala handlingsplan för livsmedelsstrategin i veckan.  Det blev en heldag i Alfta och Edsbyn med samtal och besök.

Dagen startade med besök på Linbageriet i Alfta. Bagaren Sofie Bosson, som startade verksamheten för nu precis ett år sen, berättar att de använder närproducerat mjöl, från Kilafors, i så stor utsträckning som möjligt. Den 11 april kommer stjärnbagaren Sébastien Boudet till bageriet och håller en workshop för professionella bagare i länet om surdegsbrödsrevolutionen och kulturspannmål. Dagen med Sébastien är en del i livsmedelsstrategins mål att öka produktionen på spannmål och i det här fallet kulturspannmål. Det görs insatser i hela kedjan från odlare, kvarnar, bagare och till konsumenter. Efter workshop med bagare kan man som privatperson lyssna på ett föredrag med Sébastien.

Lunchtallrik från Gästisbacken i Alfta
Lunchtallrik från Gästisbacken i Alfta.

En färgstark lunch intogs på Gästisbacken i Alfta. De berättade att de använder till största delen svenska råvaror, men ambitionen är att på sikt använda mer lokalproducerat och till och med anlägga en egen köksträdgård utanför det ståtliga huset. Krögare och kockar har en stor roll för att öka den lokala produktionen av livsmedel. Deras val är viktiga och gör skillnad och det är viktigt att de förstår sin roll i den lokala ekonomin. Nära samarbeten, samtal om kvalité och leveranser mellan restaurang och producenter är nyckelfaktorer. Precis som mellan bagare / konditorer och lokala spannmålsodlare.

Ute hos Mattias och Stina på Lillhöjen lantbruk skiner solen, men vinden biter kallt. De kan med stolthet visa upp sin fina mjölkproduktion med till stor del egenproducerat foder och en fascinerande mjölkrobot där korna själva får välja när de ska mjölkas. 

Till sist samlades vi för ett möte på kommunhuset i Edsbyn där sista versionen av Ovanåkers handlingsplan för livsmedelsstrategin stöttes och blöttes. Tanken är att den ska beslutas politiskt inom kort.