Blåbär på ris

Teoretisk och praktisk kurs i torkning av frukt, bär, grönsaker och kryddor

Vill du lära dig mer om en energisnål konserveringsmetod med många möjligheter? Funderar du på att börja torka dina råvaror för att få fler produkter att sälja? Då är denna kurs något för dig!

Del 1: Webbinarium via plattformen Skype

Del 1 är en tvådagarskurs som hålls torsdag 7 april klockan 12-17 och fredag 8 april klockan 9-12.

Föreläser gör Lennart Pranter, Pranters Hantverk i Dalby med lång praktisk erfarenhet av torkning av livsmedel. Föreläsningen kommer att ge dig en digital införing i teori och praxis bakom den urgamla konserveringsmetoden torkning för att göra livsmedel hållbara.

Hur fungerar torkningen? Hur kan man torka i praxis? Vilka ”knep” finns det för att lyckas göra torkade produkter av bra kvalitet? Hur kan man ytterligare förfina produkterna?

Del 2: Torkning i praktiken

Vi erbjuder tre likadana kurstillfällen fördelade över landet för att så många som möjligt ska få chansen att delta i detta projekt. Under dessa kurser kommer ni att få prova på olika aspekter av torkning: Med och utan förvällning, torkning i samband med delvis kandering, och smaksättning av torkade produkter.

Under kursens första halvdag (kl. 12-17) gör vi klart produkterna inför torkning. Under natten torkar produkterna. Nästa förmiddag (kl. 9-13) provsmakar vi de olika produkterna och diskutera ämnen som förpackning, prissättning, märkning och marknad.

Vi startar och avslutar praktikdagarna med lunch, och gör även en kortare fikarast under kursdagen.

Platser för del 2:

  • För deltagare i Mellansverige hålls kursen 9-10 april på Köpings Musteri i Västmanland.
  • För deltagare i Syd- och Västsverige hålls kursen 11-12 april på Rudenschöldskolan i Lidköping, Västergötland.
  • För deltagare i Norrland hålls kursen 25-26 april i Eldrimners lokaler i Ås norr om Östersund i Jämtland.

Kursledare på alla de praktiska kurserna är Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesmässig trädgårdsodling på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län. Medverkar gör dessutom Johanna Eriksson, rådgivare i bland annat livsmedelshygien på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Johanna kommer bland annat att svara på frågor om livsmedelslagens krav.

På Länsstyrelsen Västra Götaland finns mer information om anmälan och kostnad.

Datum

apr 07 - 08 2022
Expired!

Tid

12:00 - 12:00