Öka din beredskap- kurs om att odla grönsaker i din trädgård

Välkommen till en kurs om hur du kan odla grönsaker i din trädgård, från några pallkragar till uppgrävda bäddar. Efter kursen ska det kännas enklare att starta igång en odling. Nu när omvärldsläget är ostabilt och sårbarheten i vår livsmedelshandel blir tydlig kan det kännas tryggare att kunna odla en del av maten.

Kursen riktar sig till dig som vill börja odla, men som känner att du behöver lite mer kunskap innan du sätter igång.

Kursen är uppdelad i två digitala tillfällen samt ett studiebesök som avslut.

Kursledare är Therese Westlén. Hon har en magisterexamen i Biologi, med fokus på hälsosam nordisk mat och är småbrukare med stort intresse för odling. Driver företaget Therese Trädgårdsmat och matvagnen Nära Pära ihop med vänner. Undervisar på Småbrukarkurserna på CFL-Söderhamn. Vill inspirera fler att odla och förädla sin egen mat.

Träff nummer 1

Tid och datum: onsdagen den 27 april, klockan 19.00-21.00.

Plats: digitalt.

Du får lära dig hur du startar odlingssäsongen, planering, odlingsföljd, såteknik, plantuppdragning, inköp av fröer och jord med mera.

Träff nummer 2

Tid och datum: torsdagen den 5 maj, klockan 19.00-21.00.

Plats: digitalt.

Du får lära dig om hur du kan förlänga säsongen, hur du tar reda på vilken jord du har, växtnäring, odlingsutrustning, odlingslådor med mera.

Träff nummer 3

Studiebesök den 16 eller 18 maj – hos Therese Trädgårdsmat i Lotan (Kilafors), där vi pratar om förberedelse av odlingsytor, att läsa platsen och dess behov, utplantering och direktsådd, bevattning och växtskydd med mera.

Tid: klockan 18.00-20.00.

Hemuppgift

Mellan träffarna kommer du få en hemuppgift att klura på.

  • Att göra mellan träff 1 och 2 – gör en önskelista på vad du vill odla, ta reda på vilken typ av odlare du kan tänkas vara, så någon gröda i valfritt tråg.
  • Att göra mellan träff 2 och 3 – ta reda på vilken jord du har och/eller skaffa hem odlingslåda eller liknande att odla i, köpa jord och fröer, ta med dig frågor till studiebesöket.

Anmäl dig

Anmälan sker via mejl till: rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se

Bifoga följande information med din anmälan:

  • för- och efternamn
  • mejladress
  • telefonnummer
  • eventuellt deltagande på studiebesök hos Therese Trädgårdsmat i Lotan, Kilafors. Inte obligatoriskt. Samt om du önskar delta den 16 eller 18 maj.

Max antal deltagare är 40 personer.

Vid studiebesöken kan endast 20 personer per tillfälle delta.

VAR:digitalt och på plats i Lotan, Kilafors

KOSTNAD: Kursen är kostnadsfri, men en avgift på 200 kronor tillkommer om du får förhinder och inte avanmäler dig 3 dagar innan kursstart

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 20 apr 2022

Datum

apr 27 2022
Expired!

Tid

19:00 - 21:00