Bagar-workshop med lokala råvaror och smaksättningar

I arbetet med att öka kulturgrödor och kulturspannmål på våra bagerier så har det genomförts en workshop i Järvsö. Anna Bergenudd på Järvsö Gårdsbageri välkomnade bagare från hela länet till sin bageri. Hon har gått Eldrimners kurs för att utveckla konditorprodukter och metoder med alternativa ingredienser. De unga bagarna Hanna Lindberg och Tova Pernu från Épi bageri & café var med hela dagen och testade att baka med bland annat gråärtor. Anna för nu vidare all sin kunskap till fler som är intresserade av att baka med rena råvaror från grunden. Tyvärr så var det många som inte kunde komma och vi hoppas att kunna hålla den här dagen igen, kanske nästa år.

Istället för äggvita vispades marängen på blötläggnings-spadet från gråärtorna.


Under dagen testade bagarna att göra smaksättningar på krämer. Till exempel att ersätta vanilj med vårbrodd. Syrliga lingon ersatte citron och en vacker curd på lingon blev en smaksättning mellan macarones bakade på mjöl på gråärta. Mycket lyckat blev Ärtella, som nutella gjord på rostade, blötlagda, kokade gråärtor. De testade också att göra mazariner på gråärtsmjöl, en chokladmousse & italiensk maräng på gråärtsspad. Allt blev väldigt gott!

Vi diskuterar mycket hur man kan nå fram till kunderna och beskriva smaker och ”nya” alternativa råvaror. Som den hållbart odlade gråärten istället för den vattenslukande, imponerande mandeln.
Både Hanna och Tuva var peppade på att fortsätta testa att arbeta med gråärt och vi ser fram att smaka deras bakverk på Épi bageri & café .

I vårt län odlar bland andra, Aron Vestlin i Valbo gråärtor som han levererar till Nordisk Råvara och Annika Sahlin, Skale Skafferi, Söderala och hon säljer under eget varumärke.

Ärtella, som en nutella på gråärt istället för mandel.

Läs mer om Konditorprojektet på Eldrimners hemsida.